Bár múlnak az évek, a Torrot mindig Torrot marad…

 

Az eredeti Torrotból mára már semmi más nem maradt, csak a nagyszerű emlékek egy olyan korszakból, amikor a motorkerékpár nélkülözhetetlen szerepet játszott a városi közlekedésben és a nemzetgazdaság fellendítésében. A Torrot vállalatot Don Luis Iriondo alapította Vitoriában 1948-ban. A társaság eleinte robusztus túra- és országúti kerékpárokat gyártott, miközben az Orbea és a BH is megjelent. Az 1950-es években Don Luis licencgyártói megállapodást kötött mopedek és motorkerékpárok gyártásáról a híres francia márka, a Dijon-Terrot számára, és ezzel létrejött a Terrot S.A.E.
A megállapodás azonban nem tartott hosszú ideig, és 1958-ban a Peugeot beolvasztotta a Terrotot, majd két évvel később, 1960-ban bezárta azt. Ekkor az Iriondo S.A. licenc nélkül maradt. Ezt követően az okos és állhatatos Don Luis az “e” betűt “o”-ra változtatta a nevében, és így továbbra is forgalomban maradhatott a mopedek és kistestű motorkerékpárok teljes termékcsaládja, csak ettől kezdve saját maga fejlesztette tovább. Így született meg a Torrot a kitartásnak és a motorkerékpár iránti szenvedélynek köszönhetően.
 
A Torrot tehát a motorkerékpárok iránti apró, mégis nagyszerű szenvedélyből született. Ettől kezdve kitartóan vezette a vállalatokat virágzó éveiben a Torrot és a CIL márkákkal.
 
Azt mondhatnánk, hogy a Don Luis és márkája, a Torrot a spanyol Tucker motorkerékpárokhoz hasonlítottak: elpusztíthatatlanok voltak és olyan innovációkat vezettek be, amelyek később népszerűek lettek, például a behúzható oldaltámasz, vagy a sál stílusú, fölfelé néző kipufogó.
 
Az 1970-es években a Torrot egy új szövetség keretében nem csupán olyan kiváló és népszerű motorkerékpárokat gyártott, mint a Sachs motorral működő Mustang és a TT, hanem megkezdte népszerű kerékpárjai, többek között a “nyári kék” Cross MX előállítását is (a mai mountain-bike kerékpárok előfutárát). Ez azonban sok más spanyol márkához hasonlóan nem élte túl 1990-et.Torrot Cross MXLétezik néhány online “legenda”… Igen, egyfajta rejtély övezi a márkát 😉 Mint ahogyan kerékpározási kultúra is létezik, szenzációs kerékpár-renoválásokkal… de valamit tisztázzunk: ma a Torrotban elektromos szív dobog. 😉

A Torrot felhagyott a megbízható és mai napig népszerű kerékpárjai gyártásával, majd 2011-ben újjászületett egy olyan vállalkozásnak köszönhetően, amelynek szenvedélyes alapelve ismét egy fenntartható, praktikus és népszerű közlekedési eszköz biztosítása.
Két éve foglalkozunk új termékcsaládunk tervezésével, és ma már elérhetőek új elektromos és hibrid járműveink, amelyek biztosan történelmet fognak írni.

Historia Torrot

Historia Torrot

Historia Torrot

Historia Torrot

Historia Torrot

Historia Torrot